Моят речник

Това е моят речник за борсова търговия (попълва се периодично)

Алчност

Трябва да уважаваме алчността, защото тя е тази, която ни довела на финансовите пазари, а и благодарение на нея борсовата търговия съществува в сегашния си вид. За човечеството през настоящата епоха, това е основният стимул за развитие. В индивидуален план обаче е много важно да удържаме това качество в някакви рамки, за да не ни изяде главата.

Балониране

Балонирането на някакъв инструмент е като явен търг за култов предмет или уникално произведение. Никой предварително не може да каже до къде ще стигне наддаването, нито къде е границата на безумието.

Вероятност

Това е основна категория в мисловната дейност на трейдъра и най-често употребяваната дума в техническия анализ.

Новини

За всяка една сфера на живота това е информация в минало време. Поради някаква необяснима причина обаче, сводката за финансовите пазари винаги съдържа и обяснение на случилото се в два варианта: „Благодарение на…” и „Въпреки че…”. Колко удобно и едностранчиво!

Обществени настроения

Философското направление, към което се причислявам като индивидуален трейдър, определя обществените настроения като основна движеща сила на финансовите пазари, икономиката и на обществото като цяло.

Сигурност

На финансовите пазари сигурността е като безкрайността – колкото и да се доближаваш до нея, никога не можеш да я достигнеш. Това обаче се научава по-късно. Начинаещите я виждат като тлъсто червейче на въдицата.

Спред

Спредът е таксата на брокера. Това е загубата, която се инкасира в мига на отварянето на всяка една позиция.

Страх

Страхът е естествено качество, което е в основата на инстинкта за самосъхранение – и в живота, и в борсовата търговия. За да съществува света, трябва да има противоположности – плюс и минус, ден и нощ, ин и ян. Това е контрапунктът на алчността и факторът, който кара цените на финансовите пазари да се движат разнопосочно.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s