НА ПАЗАРА НЕТЪРПЕНИЕТО СЕ ПЛАЩА СКЪПО

От личен опит съм се убедил, че търпението е един от най-важните инструменти за успеха на трейдъра. Мога да ви кажа, че за мен това е един много скъпоплатен урок, който ми е дал пазарът. Вече писах за нищонеправенето и за това колко често сме в ситуации, когато трябва да сме неутрални. Всъщност ние трябва да се въздържаме от действия в два основни случая:

когато не знаем какво се случва на пазара, за да преценим накъде е по-вероятно да поеме цената; и

когато имаме по-вероятен сценарий, но чакаме потвърждение и подходящ момент да се включим.

Дълго време в началото на своят реален трейдинг аз смятах, че когато се бавя – губя. Предполагам, че всеки начинаещ мисли по същия начин. Докато не натрупаме достатъчно дълги наблюдения върху пазара, си мислим, че когато цената поеме устремно в някаква посока, ние трябва по най-бързия начин да се качим в движение. Оказва се, че в повечето случаи това е едно неправилно действие.

Много често бързането е причина за загуби.

Вариант 1: Понякога влизаме сами в капана на собствената си заблуда и приемаме желаното от нас за действително. В такива случаи поради липсата на търпение, не изчакваме достатъчно сигнали от пазара. Под влияние на нашите емоции „логиката” ни дава превес на една от алтернативите и ние подценяваме или дори не забелязваме неблагоприятните за нас възможности. Сами накланяме везните в полза на нашия сценарий и решаваме, че е време да се включим. Всъщност пазарът изобщо не тръгва в желаната от нас посока, а рисува някоя от алтернативите, които ние сме игнорирали.

Вариант 2: Оказва се, че дори и при един правилен анализ бързането може да доведе до загуби. Когато отиграваме ситуации от големите времеви рамки, нашите стопове обикновено са на компромисни нива. Така например, графиката на даден инструмент ни показва, че имаме І-ва и ІІ-ра вълна и ние сме с намерение да се включим за вълна ІІІ. Пускаме нивата на Фибоначи и виждаме, че вълна ІІ се е отбила от някакво ключово ниво. Това ни се струва достатъчно основание за откриване на позиция и ние смело го правим. Правилното място за стоп тук е в началото на вълна І, но това е на няколкостотин пипса от текущото ниво, а ние имаме лоши спомени от Вариант 1. Затова поставяме компромисен стоп, който може да е са различни места – в края на вълна ІІ, на следващо ниво по Фибоначи и т.н. В такива случаи липсата на търпение може да ни поставя в ситуация да имаме отворена позиция преди вълна ІІ да е завършила. Така в скоро време може да се окажем с ударен стоп и едва след това цената да започне очакваната от нас вълна ІІІ.

Не трябва да забравяме, че търпението не е гаранция за успех.  Винаги трябва да имаме предвид, че пазарът е в пълното си право да не се съобрази със собствените си сигнали и независимо от тях да запраши в обратната посока. Срещу такъв негов каприз ние винаги се застраховаме с поставено на стоп и подобно развитие не е в нашите възможности да предвидим. Това е неизбежният риск на финансовите пазари, който по подразбиране сме приели.

Ние увеличаваме шансове си само като намаляваме собствените си грешки.

Реклами

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Галерия | Публикувано на ИЗВОДИ и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s