ЩО Е ТО ФОРЕКС И ИМА ЛИ ТАМ МЯСТО ЗА МЕН?

Сигурен съм, че има много хора, които са чували за Форекс, но никога не са надниквали зад перденцето, защото мислят, че там е някаква светая светих, където ти искат много пари и мастити дипломи за финансово образование.

Форекс – това е световният финансов пазар, който работи от понеделник до петък почти по 24 часа на денонощието. Тук търгуват националните банки на всички страни, тук са големите корпорации и инвестиционни фондове, тук са и милиони индивидуални трейдъри. Всички сделки се сключват в реално време чрез гигантска компютърна мрежа, а оборотът на това тържище се изчислява на няколко трилиона долара всеки ден.

Спирам дотук с макромащаба, защото за нас обикновените хора са по-важни практическите неща, както не се интересуваме от километрите атмосфера над главите си, когато дишаме. Затова сега ще изброя 13 базови особености на индивидуалното трейдърство, които ще ви помогнат сами да си отговорите има ли там място за вас. А на най-хубавите неща съм наблегнал с по-черен шрифт!

 1. Търговията на световните пазари се извършва с посредничеството на брокерски компании, които предоставят платформи за търговия. Тези платформи са инсталационни или web базирани, но и в двата случая вашето работно място е само екрана на монитора.
 2. Независимо дали търгувате с валута, ценни метали или договори за разлика, физическа доставка няма. Никой няма да ви позвъни на вратата, за да ви връчи една тройунция злато или да ви захрани банковата сметка с няколко хиляди евро. Всички ваши покупки и продажби се случват само във вашия личен акаунт, който сте открили при своя брокер.
 3. Възнаграждението, което плащате на брокерската компания, се формира напълно ПРОЗРАЧНО – нямате такса за обслужване, не дължите комисионни за болшинството търгувани инструменти, а вашите печалби постъпват 100 % в личния ви акаунт. Единственият разход, който имате за вашата реална търговия, се формира само от курсовите разлики, което се нарича спред. Тези разлики са напълно достъпни и предварително ясни – така например при моя брокер за най-търгуваната валутна двойка EURUSD разликата между курс купува и курс продава е 2 десетохилядни (0,0002 USD). Всъщност десетохилядните са основна мерна единица за спредовете и в борсовата търговия те се наричат пипс (pips). Или иначе казано спредът при EURUSD е 2 пипса.
 4. Като непрофесионални инвеститори индивидуалните трейдъри са защитени от Директивата за пазарите на финансовите инструменти в Европейския съюз. Една от тези защити е, че парите, които сте депозирали при своя брокер са гарантирани до определен размер подобно на банковите депозити, но (ВНИМАНИЕ !) само срещу фалит на брокерската компания, а не и срещу ваши непечеливши сделки. 
 5. Във всяка една платформа за търговия са фиксирани минимални количества за търгуваните инструменти, като абсолютния минимум за отваряне на позиция са 1000 валутни единици, 1 тройунция злато, 1 индекс и т.н.
 6. Индивидуалният трейдър обаче далеч не е необходимо да разполага със значителни лични средства, за да може да търгува на световните финансови пазари. Това е възможно благодарение на т.нар. марджин или левъридж. Това са заемни финансови средства, които се осигуряват от брокера и това се фиксира още в договора с него. Най-често пропорцията е 1:100, или за търгуването на 1000 валутни единици сметката на клиента се задължава с 10, а останалите пари дава брокера. След затварянето на позицията заемът се връща при брокера, а клиентските пари заедно с пълния размер на печалбата или загубата постъпват в личния му акаунт. Ако сделката приключи в рамките на едно денонощие за този щедър кредит не се дължи никаква лихва, а за по-дълъг период тя е напълно достъпна като размер и е поместена на сайта на брокера.
 7. Вашата цел като индивидуален трейдър е да прогнозирате движението на цената в някакъв предстоящ период от време. Има две „философски” направления за анализ, които се различават по разбирането си за движещата сила на финансовите пазари и респективно по това каква от наличната към настоящия момент информация ползват.  Първото направление е фундаментален анализ и според него икономиката води след себе си пазарите. Неговите последователи като правило са хора икономисти и те взимат своите решения на базата на събития, политически изявления, действия на централни банки и регулатори и икономически показатели. Второто направление се казва технически анализ и в него се застъпва разбирането, че обществените настроения движат пазарите и това е водещо за икономиката. Ние, неговите последователи, прогнозираме на базата на дългосрочно предшестващо движение на цените и споделяме максимата, че всички новини вече са калкулирани в цената. За тази цел, нашето основно оръдие на труда са графиките. Усвояването на техническия анализ е нещо, което с постоянство и дисциплина може да се постигне и от хора, без някакво специално образование и подготовка.
 8. Участието на световните пазари чрез платформите за търговия предлага едно съществено предимство пред  класическите инвеститори, които физически придобиват своите активи. Трейдърите разполагат с възможността да продадат нещо без да го притежават със задължението да го купят в по-късен момент. Така, когато трейдърът очаква възходящ пазар, той купува някакъв инструмент и в този случай се казва, че открива дълга позиция. И обратно, когато неговите прогнози са за поевтиняване, той прави продажба, което се нарича къса позиция. Тези възможности,  заложени в платформите за търговия на световните пазари, позволяват на индивидуалния трейдър да участва еднакво успешно и при поскъпване, и при поевтиняване.
 9. Най-голямата опасност, която застрашава трейдъра на финансовите пазари е цената да тръгне срещу него. Тази опасност грози и най-опитните. Колкото и да сме сигурни в правотата на своя анализ, колкото и потвърждения да сме получили, че той се изпълнява, винаги съществува вероятността нашият сценарий да се провали. Провалът може да се дължи на много причини, но хубавото е, че не е нужно да се занимаваме с тези причини. Това, което трябва да направим, е само да се предпазим от тях. В платформите за търговия е заложена възможност за такава защита и тя се нарича стоп поръчка. Благодарение на това индивидуалният трейдър държи под контрол размерът на загубите, които е готов да понесе. Ще цитирам един от моите учители в борсовата търговия, който пише, че рискът на финансовите пазари може да се сведе до сумата, колкото да почерпиш една дама, а печалбата – колкото си я направиш.
 10. При базово ниво на компютърна грамотност, търговията на финансовите пазари е изключително лесна. Повечето брокери предлагат безплатно обучение, съществува и много достъпна информация. В помощ на начинаещите се предлага и т.нар. демо сметка, която по своята функционалност е напълно като истинската с тази разлика, че парите в нея са виртуални. Тя е задължителното учебно поле за всеки трейдър, защото там се усвояват особеностите на платформата и напълно безопасно се тренират особеностите на борсовата търговия.
 11. Когато човек прецени, че вече е „узрял” за реална търговия, той може да си отвори акаунт дори и с много малка минимална сума. При повечето от брокерите долният праг е 100 USD или 100 EUR. Важно е да се знае, че размерът на тази сума и избраният левъридж трябва да ви позволят да играете на минимума на вашата платформа.
 12. Важна особеност на индивидуалния трейдинг е, че вие сами избирате дали да правите малък, среден или голям бизнес. На каквото и ниво да стъпите от вас се изискват едни и същи усилия и компетентност, като това зависи единствено от вашите свободни финанси и от психическата ви устойчивост.
 13. Важно е да спомена, че при индивидуалната търговия на финансовите пазари не може да ви се случи НИЩО фатално. Единствено – да загубите пари и то само по причина на собствените ви лоши сделки. Но дори и при най-безразсъдната търговия вие не можете да загубите повече, отколкото е размера на вашия акаунт.
Реклами

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Галерия | Публикувано на БЕЛЕЖКИ и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to ЩО Е ТО ФОРЕКС И ИМА ЛИ ТАМ МЯСТО ЗА МЕН?

 1. Petyr каза:

  „7. … Има две „философски” направления за анализ, които се различават по разбирането си за движещата сила на финансовите пазари и респективно по това каква от наличната към настоящия момент информация ползват. …“ Да „философски“ са две – технически и фундаментален. Но има и още ! Нали все пак става дума за анализ! Икономистите знаят!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s