ФАЛСТАРТ ЗА ТРЕЙДЪР ТОМ

Считам Том Хугард за един от моите учители в борсовата търговия. От неговите видоуроци научих за обратната дивергенция, която използвам като индивидуален трейдър. Направих с него и кратко интервю за trade4win magazine, където той споделя много полезни неща. Затова с интерес очаквах старта на неговата търговия на живо в сайта which way today. Тук искам да споделя моите впечатления от първия ден.

Търговия на минутна графика

Търговският ден на Том започва с началото на Лондонската борса в 10 часа българско време. Още предварително той обяви, че този път ще търгува само CFD върху DAX и FTSE100. Бях изненадан от това, че на екрана беше отворена едноминутната графика на германския индекс. Очаквах Том да направи в началото някакъв анализ на по-големите времеви рамки, но той започна своя коментар върху това, което се случва на минутката.

В началото на Лондонската сесия отварят и самите европейски индекси, което веднага внася някаква волативност, тъй като CFD-тата са отворени по-дълго време от борсите и при отварянето нещата се наместват. Затова лично аз не взимам под внимание колебанията, които се случват скоро след отварянето.

За моя изненада обаче, Том почти веднага отвори дълга позиция при DAX със стоп на 10 пункта от текущата цена. Германският индекс тръгна срещу позицията на Том и за моя още по-голяма изненада той отвори втора дълга позиция, също с много близък стоп. Индексът продължи да пада и буквално след пет минути двата стопа се задействаха. Длъжен съм да поясня, че една промяна от 10-15 пункта съвсем не може да се счита за някакво голямо движение при индексите, не показва някаква тенденция и е съвсем естествена за началото на сесията.

Подмолният хедж фонд

Междувременно Том отвори и една дълга позиция при английския индекс, която също не изкара и пет минути. Интересното е, че нейният стоп беше още по-близо – само на 6 пункта от текущата цена. Обяснението за близките стопове най-вероятно е в това, че на платформата на Том 1 лот при индексите се равнява на 10 единици и той рискува не повече от 100 паунда на позиция.

Знам, че Том играе по системата на e-signal, но не съм запознат с нея. Така или иначе „сигурна” система за търговия не съществува и дори такъв майстор като Том Хугард за петнадесетина минути олекна с 300 паунда. Колкото и да железен, това го извади от равновесие и той обяви кратка почивка и излезе да си проветри главата.

Скоро след връщането си, Том отново видя сигнал за дълга позиция при DAX, която също беше с близък стоп и не издържа повече от 5 минути. Така първият търговски ден на трейдър Том започна с абсолютен фалстарт. Това толкова го разцентрова, че къде на шега, къде на сериозно, той заподозря, че сигурно някакъв голям хедж фонд го наблюдава и играе обратно на неговите позиции.

За мой късмет аз отдавна съм се отказал да копирам чужди позиции, независимо от какъв авторитет произлизат, като по този начин плащам само за собствените си грешки.

Реклами

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Галерия | Публикувано на КОМЕНТАРИ и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s