АГРЕСИВНИЯТ ТРЕЙДИНГ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

Агресивният трейдинг беше основна тема на проведения на 01 ноември Клуб на трейдъра. Както и преди той се състоя в Библиотеката на Карол. Водеща фигура на презентацията беше Димо Димов, който самия се определя като агресивен трейдър.

Отличителната черта в различните стилове на търговия е избора на момент за отваряне на позиция. Консервативните търговци изчакват цената да направи потвърждение в посока на техния сценарий, докато агресивните трейдъри „изпреварват” събитията и отварят позиция още в зародиша на евентуалното силно движение. Поради тази причина при агресивния стил се правят повече неуспешни опити и затова търговците, които се придържат към него, като правило търсят входове с близък стоп.

Ето някои от съветите на Димо към тези, които се изкушават да търгуват агресивно:

Първото нещо – казва той е, – е да се определи сума за агресивна търговия и с нея да се отвори отделна сметка. Вероятността тези пари да се загубят е много голяма и затова човек трябва предварително да е готов да ги „прежали”.

Второто нещо, което Димо препоръчва, е задължително да имаме система за прибиране на парите. Хубавото на агресивния стил на търговия е възможността за постигане да големи печалби при малък обем на капитала. Затова, когато сметката ни нарасне, ние веднага трябва да извадим от нея, за да не се изкушаваме да вдигнем мизата и по този начин да загубим спечеленото.

Какви са качествата на агресивния трейдър?

Най-важното нещо за агресивния трейдър е той да има дългогодишен опит на финансовите пазари – да познава своите възможности и да е преживял много печалби и загуби. Освен това се изисква хладнокръвие. Трейдърът трябва да е овладял емоциите си – да не изпада в еуфория от печалбите и може да понесе загубите. Агресивният стил може да доведе до дълга поредица от неуспешни опити, а това е трупане на загуби. Димо съветва веднага да забравяме тези загуби, а не да бързаме да ги компенсираме. Той препоръчва да се придържаме към отиграването на няколко на брой фигури, след които можем да очакваме рязко движение. По този начин при благоприятно развитие на нашия сценарий благодарение на ранния вход можем да постигнем толкова голяма печалба, че да погасим всичките си натрупани загуби. Но за всичко това ни е необходима желязна дисциплина.

Димо винаги споделя, че агресивният стил е единственият начин, по който той търгува, но въпреки това той не го препоръчва заради огромният риск от загуби, който го съпътства. Важното е всеки да избере този начин на пазарно поведение, който съответства на неговия темперамент, опит и възможности.

Реклами

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Галерия | Публикувано на КОМЕНТАРИ и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s