СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ И ПАЗАРИТЕ

Като индивидуален трейдър и технически анализатор искам да изкоментирам някои изводи в статията „Петте най-големи урока на социалните мрежи за 2013 г.” Като първи от тези уроци авторката посочва способността на социалните мрежи да движат пазарите.

„На 23-и април Twitter акаунтът на AP беше хакнат – пише авторката, – а след това от него беше изпратен фалшив туийт за „две експлозии в Белия дом, Барак Обама е ранен“. Само за секунди – допълва авторката, – Dow се срина със 150 пункта.”

Не знам кой Dow има предвид авторката, не знам и дали това за фалшивите туити е вярно, но ако става въпрос за индекса Dow Jones Industrial, то на въпросния ден той изобщо не се е сринал, а дори напротив – поскъпна с повече от 200 пункта.

DJI

Кликнете и на по-големия размер ще видите цените open, close, high and low за 23 април м.г.

След това авторката дава още един пример, който няма да проверявам, но ще се спра на извода, който тя прави: „Оказа се – заключава тя, – че социалните мрежи са също толкова важни за пазарите, колкото и за медиите.” Ще се радвам някой да ми обясни какво поставя пазарите и медиите на една плоскост, но иначе темата за социалните мрежи и пазарите заслужава да й обърнем малко по-обстойно внимание:

Като привърженик на техническия анализ аз споделям мнението, че обществените настроения са движещият фактор на пазарите. Това е залегнало в основите на науката социономика. Няма да навлизам в повече детайли на тази нова научна област, но важното в случая е, че социалните мрежи отразяват определени социални настроения. Друг е въпросът дали маститите институции и инвеститори дават словесен израз на своите настроения в социалните си профили и дали предварително заявяват своите инвестиционни намерения. Но дори и да игнорираме този риторичен въпрос и да приемем, че социалните мрежи са огледало на част от обществените настроения, някак си ми е трудно да повярвам, че огледалото има голяма заслуга за настроението на този, който се оглежда в него.

Реклами

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Галерия | Публикувано на КОМЕНТАРИ и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s